Šta treba raditi a šta ne prilikom prijave na posao

Nemojte držati svoj CV isti za svakog poslodavca prilikom prijave za posao

Kada pravite prijavu za posao, važno je prilagoditi svoje popratno pismo svakom određenom radnom mjestu na koje se prijavljujete. Iako je izrada prilagođenog popratnog pisma za svaki posao dugotrajna, isplati se. Ako upotrebljavate generičko popratno pismo, to će biti prilično očito i značit će da niste spremni uložiti dodatni napor. A ako se niste spremni truditi kad se jednostavno prijavljujete na posao, velika je vjerojatnost da nećete biti vrijedan radnik u preduzeću – a to definitivno nije vrsta osobe koju poslodavci traže.

 

Potrudite se izbjeći frazu “Poštovani ili gospođo/gospodine” u svom motivacionom pismu; vrlo je bezlično. Istražite kako biste saznali kome biste trebali uputiti pismo. Ponekad će to biti u samom popisu poslova, ali drugi put ćete morati malo kopati. Činjenica da ste odvojili vrijeme za pronalazak imena odjeknut će kod poslodavca i defintivno privući dodatnu pažnju.

Napravite pauze

Ne smije se očekivati ​​da se niko ne prijave na posao pet sati uzastopno. Ako to učinite, jednostavno ćete se umoriti, i nećete najbolje raditi. Prema raznim člancima koji postoje na tu temu, preporučuje se pauza uradi nakon otprilike 45 minuta rada. Ustanite, protegnite se, hodajte okolo i pomladite se. Kad se vratite, bit ćete osvježeni i spremni za nastavak.

Uzmite sebi vremena

Ako ih radite kako treba, aplikacijama treba vremena. Pazite da niste prenagljeni; provjerite pravopis i interpunkciju. Budite pažljivi u svakom svom odgovoru na bilo koje pitanje u aplikaciji. Neki se mogu činiti jednostavnima i izravnim, ali nemojte ništa uzimati zdravo za gotovo.

Ne dopustite sebi stresno okruženje prilikom prijave

Kad ispunjavate prijave za posao, pronađite mirno mjesto na kojem vas neće ometati, bilo da je to vaša soba, park, kafić ili negdje drugo. Želite razmišljati samo o svojoj prijavi za posao i ni o čemu drugom, a prelako je pustiti da vam misli odlutaju kad su prijatelji ili obitelj u blizini. Također, kada koristite računar, primamljivo je započeti pregledavanje interneta. Postoje neke dobre opcije koje blokiraju pristup web lokacijama koje vam odvlače pažnju – društveni mediji, online prodavnicama itd. – na izabrani period.

Nastavite dalje

Ako je prošlo nekoliko dana, a niste ništa čuli u vezi sa svojom prijavom, nemojte se bojati nastaviti. To je nešto što mnogi ljudi ne rade, ali je izuzetno važan dio procesa. Uspostavljanje kontakata pokazuje vašu ustrajnost i zanimanje za položaj i izdvojit će vas od ostatka čopora, što je uostalom upravo ono što želite. Ukoliko ipak želite da posao sam pronađe Vas, Lupa.ba Vam nudi mogućnost objavljivanja Vašeg CV i popratnog pisma svim poslodavcima u BiH potpuno besplatno, što možete uraditi OVDJE