Kako napisati uspješnu prijavu za posao?

Prijavu za posao možete napisati u par koraka.

 

Poslodavci mogu pregledati bezbroj obrazaca za prijavu za posao – da biste pokazali da ste savršeni za ulogu i dobili intervju, morat ćete pokazati osobnost i samopouzdanje. Iako će se za neke poslove samo tražiti da pošaljete biografiju i popratno pismo, za mnoge zahtjevnije pozicije umjesto toga morate ispuniti prijavni obrazac. Većinu obrazaca za posao morat ćete ispuniti putem interneta i to putem web stranice preduzeća, ali u nekim su slučajevima i dalje prihvaćeni papirnati obrasci.

 

Prije nego što započnete:

 • Kada pronađete posao za koji biste se željeli prijaviti, nemojte odma početi s ispunjavanjem prijavnice. Odvojite malo vremena za pripremu, jer će to znatno olakšati zadatak.
 • Prikupite sve informacije koje će vam trebati, uključujući detalje o vašim akademskim postignućima, historiji zaposlenja i kontakt podatke za vaše biografije.
 • Ostavit ćete odličan prvi dojam ako istražujete – saznajte ciljeve preduzeća za koju se prijavljujete, sektor u kojem posluju i tko su im glavni konkurenti. Pregledavanje njihovih kanala na društvenim mrežama dobro je mjesto za početak.
 • Proučite opis posla tako da se možete vratiti na specifične vještine i kvalitete koje poslodavac traži dok ispunjavate obrazac.

Na kraju, pažljivo pročitajte upute kako biste bili sigurni da ispunjavate ispravne odjeljke obrasca i da znate kada su krajnji rokovi.

 

Savjeti za način pisanja prijave za posao

Usavršavanje stila pisanja poboljšat će te kvalitetu vaše prijave. Poslodavci traže samopouzdane podnositelje zahtjeva koji ih mogu uvjeriti u njihove sposobnosti – pokazati svoju prikladnost davanjem kratkih, tačnih i pozitivnih odgovora.

 

Također biste trebali:

 • koristite glagole moći kao što su transformirani, isporučeni, postignuti i nadahnuti
 • odaberite opisne riječi poput učinkovitih, dosljednih, odlučnih i prilagodljivih
 • usredotočite se na odgovaranje na pitanja i izbjegavajte previše neodređene odgovore
 • odaberite odgovarajuće primjere svojih postignuća iz proteklih poslova
 • pokazati entuzijazam za ulogu
 • provjerite da li su pravopis i gramatika tačni.

Zamolite nekoga drugog, poput savjetnika za karijeru, roditelja ili prijatelja da pročita vaš obrazac za prijavu. Drugi par očiju pomoći će u pronalaženju pogrešaka koje možda niste primijetili.

 

Prijavite se za posao putem interneta

Većinu prijava za posao popunit ćete putem interneta. Na većini web lokacija poslodavaca registriranjem vaših podataka znači da svoj posao možete spremiti u hodu, što znači da obrazac ne morate ispuniti u jednom zasjedanju. Lupa.ba Vas savjetuje da koristite internacionalni priznat format za slanje Vašeg CV-a koji možete generisati putem Europassa.

 

Odgovor na odbijanje posla

Bez obzira dolazi li odbijanje u fazi prijavnice ili nakon razgovora, to je obeshrabrujuće i može utjecati na vaše samopouzdanje, pogotovo ako se dogodi nekoliko puta. Prvo što treba zapamtiti jest da su i mnogi drugi u istom položaju.

Trebali biste kontaktirati preduzeće tako što ćete joj poslati e-mail u roku od sedam dana od dana odbijanja, ljubazno se zahvalivši na izdvojenom vremenu i zatraživši da zadrže vaše podatke za sve buduće prilike. Pitajte što ste dobro učinili i gdje je vaša prijava propala, jer vam ovo može pomoći da sljedećem pristupite sigurnije.

 

Ako se borite da dođete do faze razgovora, morate razviti akcioni plan ostvarivih mini ciljeva kao što su:

 • poboljšajte svoju biografiju
 • steknite dodatno radno iskustvo
 • koristite društvene mreže za lov na posao ili Lupa.ba
 • upoznajte i povežite se s novim ljudima.