Pitanja koja sebi trebate postaviti prije nego što se prijavite za posao

Lupa.ba Vam nudi poseban uvid sa ovim člankom kako bi mogli pravilno odrediti tok Vaše dragocjene karijere u nadi za bolji posao u BiH!

Ne prijavljujte se za novi posao dok sebi ne postavite ova ključna pitanja.

Priznajmo – traženje posla može biti frustrirajući proces. A tek prijave za posao? Prije nego što potrošite još minutu na popunjavanje još jedne zamorne mrežne prijave, postavite sebi sljedeća pitanja kako biste bili sigurni da vrijedi vašeg vremena.

 

Uklapa li se uloga u moje dugoročne planove za karijeru?

Kada god je to moguće, budite strateški na radnim mjestima za koja se prijavljujete. Svaki posao trebao bi biti odskočna daska prema vašoj idealnoj karijeri. Kad procjenjujete poziciju, razmislite hoće li vam to pomoći da izgradite prave vještine za posao iz snova. Čak i ako tražite posao sa skraćenim radnim vremenom kako biste pomogli u plaćanju računa, potražite mogućnosti koje će vam omogućiti rad u vašoj ciljanoj industriji ili vas izložiti polju kojim se želite baviti u budućnosti.

Ako ste se već uhvatili u svojoj karijeri i tražite posao s punim radnim vremenom, razmislite hoće li vam posao dati snage ili će vam pomoći da popunite praznine u vještinama koje vas koče u napredovanju. Iako nijedan posao nije savršen, smatrate li da je većina opisa posla zanimljiva? Ne prijavljujte se za posao za koji znate da će vam na njemu biti dosadno, nemotivirano ili jednostavno frustrirano.

 

Ispunjavam li uvjete? Jesam li previše ili manje kvalificiran za ulogu?

Prije nego što se prijavite za posao, pažljivo pregledajte opis posla. Zatim ga pročitajte još jednom.

Neki oglasi za posao sadržavat će smiješno dugačku listu želja za kvalifikacije koje bi kompanija željela da posjeduje idealan kandidat, a vaš posao je utvrditi koje se od tih kvalifikacija nalaze na popisu obveznih zahtjeva menadžera zapošljavanja. Drugim riječima, koji su prekidači dogovora? Ako su vam potrebni MBA i šest godina menadžerskog iskustva, a vi ih nemate, onda je prijava za posao gubljenje vašeg i njihovog vremena.

Obratite posebnu pozornost na broj godina potrebnih za ulogu. Ako traže nekoga s 3-5 godina iskustva, a vi ste upravo diplomirali s malo ili nimalo relevantnog stažiranja, ovaj posao ne odgovara. Isto vrijedi i ako imate 10 ili više godina relevantnog iskustva.

Potrebne godine iskustva pokazuju razinu odgovornosti koju položaj ima i raspon plaća koji je kompanija spremna ponuditi. Ako ste previše kvalificirani za posao, možete očekivati ​​da će plaća biti manja od one na koju ste navikli

Međutim, nemojte podcjenjivati ​​ni svoje dugogodišnje iskustvo. Profesionalci, posebno žene, nastoje izbjegavati prijavljivati ​​se za poslove koji se ne uklapaju u potpunosti sa zahtjevima dugogodišnjeg iskustva jer smatraju da “nisu kvalificirani”.

 

Što znam o kulturi preduzeća?

Možete posjedovati sve kvalifikacije za ulogu, ali ako se dobro ne slažete s kulturom preduzeća, na kraju nećete biti uspješni. Razmotrite radno okruženje preduzeća u kojima ste u prošlosti napredovali da biste stekli okvirni sliku na koje biste vrste kompanije trebali ciljati tokom trenutnog traženja posla.

Poduzmite korake kako biste istražili kulturu preduzeća budućeg poslodavca kako biste bili sigurni da prijava za posao vrijedi vašeg vremena.

 

Poznajem li nekoga tko radi u preduzeću?

Studije su pokazale da je 10 puta veća vjerojatnost da ćete dobiti posao kad vaš zahtjev prati preporuka zaposlenika. Prije nego što se prijavite za to radno mjesto, prođite kroz svoju mrežu prijatelja i poznanika kako biste provjerili poznajete li nekoga ko trenutno radi ili je ranije radio u preduzeću.

Često će vas prilikom intervjua pitati poznajete li nekoga u preduzeću. Također, ako se obratite svojoj vezi, oni će možda moći proslijediti kopiju vase biografije upravitelju zapošljavanja, pomažući vam da zaobiđete neke od početnih procesa provjere podnositelja zahtjeva.

Kao dodatni bonus, ova osoba može vam pružiti uvid u kulturu preduzeća i prakse zapošljavanja organizacije kako bi vam pomogla da procijenite položaj i prilagodite svoju biografiju i popratno pismo u skladu s tim.

 

Je li kompanija stabilna i da li ima rast?

Još jedan ključni aspekt o kojem treba razmišljati – pogotovo ako želite raditi na startupu – je rast preduzeća. Ima li preduzeće snažnu financijsku budućnost? Raste li kontinuirano i veličinom i prihodom? Ovisno o tim odgovorima, morate donijeti utemeljenu odluku o tome je li preduzeće u usponu – ili jedva opstaje.

Kao što vidite, ima puno o čemu treba razmišljati prije nego što se prijavite za posao (i prihvatite ga). Uzmite sebi vremena i sretno!