10 stvari koje bi trebali učiniti nakon što se prijavite za posao

Šta je potrebno uraditi nakon što pošaljete prijavu na oglas za posao?

1. Kopiju Vaše biografije/CV-a koji ste poslali poslodavcu za oglas čuvajte u telefonu. Poslodavci i drugi možda žele prvo imati kratki intervju telefonom, a ako imate kopiju biografije u blizini telefona, to vam može olakšati situaciju u slučaju da dobijete takav poziv. Pogled na biografiju dok vas ispitivaju podsjeća vas na detalje vaših postignuća, što olakšava vašu artikulaciju ili odgovaranje na pitanja.

2. Držite papir s bilješkama i knjigu s datumima u vašoj blizini. Vaša sposobnost odlučnog zakazivanja sastanaka govori o dobrim vještinama upravljanja vremenom. Ako neko pozove da zakaže intervju, a vi komunicirate dvosmisleno ili zbunjeno zbog mogućeg sukoba s nekom drugom obavezom, možda nehotice pokažete loše vještine upravljanja vremenom.

3. Obavezno navedite da vaša odlazna poruka govorne pošte / automatske sekretarice jasno i izravno navodi vaše ime, telefonski broj i uputu za ostavljanje poruke. Uobičajene odlazne glasovne poruke uključuju ambijentalnu socijalnu pozadinsku buku, više glasova koji pozdravljaju itd., Te bi iste trebale biti zamijenjene profesionalnijom porukom u vrijeme dok očekujete pozive povezane s karijerom.

4. Jasno komunicirajte sa svojim ukućanima. Obavijestite ih da ćete očekujete pozive i da su vam potrebni za snimanje i prijavljivanje poruka s tačnošću i pažnjom.

5. Istražite preduzeća kojima ste poslali prijave. Pročitajte cijelu njihovu web stranicu; potražite njihovu izjavu o misiji, viziji, politici, inicijativama i programima. Ako imate ove podatke, moći ćete odgovoriti na pitanje: “Zašto želite raditi za nas?”

6. Preradite svoje vještine vođenja intervjua. Vodite lažne intervjue s prijateljima i obitelji kako bi iste mogli uvježbati.

7. Ako vas neočekivano pozovu na telefonski broj naveden u biografiji i popratnom pismu, javite se kontakt osobi i obavijestite ih da ste zainteresirani za to mjesto, izbjegavajte ignorisanje ovakvih poziva.

8. Ponekad je potrebno malo više vremena kako bi se sve pokrenulo. Strpljenje je dio profesionalizma. Kada se pretraga potencijalnih kanidata provodi tokom ljetnih mjeseci, odluke mogu potrajati duže jer se odbori za pretragu moraju organizovati oko planova odmora svakog člana. Ako od organizacije, preduzeća ili škole ne dobijete dopise o potvrdi primitka vaše prijave, sasvim je prihvatljivo nazvati preduzeće ili ured za ljudske resurse kako biste potvrdili primitak vaše prijave najkasnije sedmicu dana nakon što poštom pošaljete materijale.

9. Neke organizacije, škole i škole pismenim putem komuniciraju s podnositeljima zahtjeva s kojima su odbili razgovarati. Ako prođe nekoliko sedmica, a niste dobili nikakvu vijest o statusu procesa zapošljavanja, sasvim je prihvatljivo nazvati i raspitati se. Nijedna vijest nije nužno loša vijest. Nepredviđene okolnosti o kojima ne znate ništa mogle su ometati sposobnost odbora za pretragu da krene naprijed ili donese odluku.

10. Ostanite pozitivni. Svaka napetost, očaj ili anksioznost koju osjećate zbog laganog traženja posla i svaki oglas koji ste prošli na webu bit će uočljivi u Vašoj komunikaciji s onima koji zapošljavaju, nakon što uspostavite kontakt. Obeshrabrenost, očaj i tjeskoba nisu poželjne osobine nijednog zaposlenika, stoga Vas Lupa.ba savjetuje da uvijek budete nasmijani. U svim komunikacijama i kontaktima morate pokazati svoje najbolje lice.